• nl
  • fr

Gepubliceerd op:

21 september 2018

Lees meer artikels over:

Hoe behandel je hout tegen de huisboktor, vijand nummer 1 van je hout in huis?

Er bestaan verschillende hout-etende insecten. Maar een van de meest voorkomende is de huisboktor. Het slechte nieuws: het is een van de meest verwoestende.

Wie is deze staatsvijand nummer 1, hoe weet je of hij zich in je houtwerk heeft gewerkt en – vooral – hoe bestrijd je de huisboktor? We leggen je hier alles uit.

 

Wat is huisboktor?

Hoewel andere hout-etende insecten – zoals de houtwormkever – zich op veel verschillende houtsoorten gooien, heeft de huisboktor maar één schotel op het menu staan: naaldhout. Ze doen zich tegoed aan dennenhout, lork, vurenhout, … De zwakke plekken in je huis zijn voornamelijk timmerhout, kozijnen en parket. Zelfs de baby-huisboktor kan er al aanzienlijke schade aanrichten.

Want, laat ons even de feiten op een rijtje zetten. Het is niet de volwassen boktor, een bruin en harig insect van 1 tot 2 cm groot en halfblind met een gemiddelde levensverwachting van 3 weken, die je moet vrezen. Het zijn de larven.

Mama boktor zet de beruchte houtworm op de wereld in gebarsten hout. De larven hebben een niet te stillen honger en kunnen gedurende een tiental jaar groeien onder je eigen dak, en doen er zich – zonder dat jij het beseft – tegoed. Je hebt dus te maken met een echte baby killer.

Die baby ziet er trouwens niet echt appetijtelijk uit: een soort gebroken-witte worm waarvan het ringvormige lichaam tot 3 cm kan meten, met een dik hoofd gewapend met verwoestende kaken. Daarmee graaft hij zijn gangen in het hout. Geen medelijden dus en meteen ten aanval trekken bij de eerste tekenen van aanwezigheid.

 

Hoe herken je de aanwezigheid van de huisboktor?

Want dat is net het probleem. Aangezien de larve van de houtworm zijn gangen onder het houtoppervlak graaft, lijkt er aan de oppervlakte helemaal niets aan de hand te zijn. Het kan dus goed zijn dat je de larven huisvest zonder het te beseffen. Ze doen er jaren over om zich te ontwikkelen tot een volwassen huisboktor, terwijl ze alles verwoesten wat hun pad kruist. Eng, niet?

Oh, nog één ding. De volwassen huisboktor heeft zelfs vleugels, maar hij vliegt en loopt, ondanks zijn 6 poten, heel weinig.

Conclusie: eens ze zich thuis voelen, zullen deze stilzittende beestjes niet uit zichzelf vertrekken. Vanaf ze volwassen zijn, hebben ze maar één doel in hun bestaan: op hun beurt hun eitjes leggen, generatie na generatie.

Een reden te meer om een oogje in het zeil te houden en de eerste duidelijke tekenen van de aanwezigheid van huisboktor te herkennen:

  • Gaten in het hout die veel groter zijn dan die van andere hout-etende insecten. Ze zijn ovaalvormig en makkelijk 5 tot 8mm groot, soms zelfs tot 10mm.
  • Kleine hoopjes zaagsel.
  • Papa- en mama-houtworm die over het houtoppervlak huppelen.

 

En, hou je vast:

  • Het geluid dat ze maken bij het eten! Jawel. De houtwormlarve is zo’n veelvraat, en zijn kaken zo verwoestend, dat wanneer alles stil is, je hem zijn gangen hoort graven.

 

Wat voor schade richt de huisboktor aan?

Je hebt het ongetwijfeld al begrepen: de huisboktor is een parasiet die je maar beter serieus neemt. Laat hem doen en hij beschadigt de houtstructuur zelf, zo vergaand dat hij de weerstand van het hout in gevaar brengt.

Zoals al aangegeven valt de huisboktor alle binnenhout aan, maar het is vooral in de nok van het dak waar de gevolgen zich het ergste manifesteren. Zo kan het zelfs een dakverzakking of andere belangrijke stabiliteitsproblemen veroorzaken. Ook vloeren kunnen inzakken na de passage van baby-houtwormpjes.

 

Hoe bestrijd je de huisboktor?

Het is duidelijk hoe belangrijk het is om de huisboktor te lijf te gaan. De vraag die op je lippen brandt is natuurlijk: hoe behandel ik mijn hout en timmerwerk tegen dit ongenadige insect?

We onderscheiden twee types behandeling: preventief en herstellend

 

De preventieve behandeling

Je hebt geen last van huisboktor? Des te beter. Dan moet je enkel nog je voorzorgen nemen zodat je er binnenkort geen op bezoek krijgt en je binnenhout beschermen.

Weet eerst en vooral dat timmerhout dat men in nieuwe constructies gebruikt normaal in de fabriek al een preventieve behandeling heeft gekregen. De bescherming blijft in dat geval over het algemeen zo’n 10 jaar goed. Daarna moet je je hout regelmatig behandelen met een afweermiddel.

Voor je timmerhout moet je vooral Xyladecor Timmerhout BP* gebruiken. Die heeft als voordeel dat hij het hout diep penetreert en niet enkel beschermt tegen houtworm, maar ook tegen schimmel en houtrot. Xyladecor Timmerhout BP* raden we aan voor alle onderdelen van je timmerhout, balken, kepers, …

Xyladecor Combi BP* is ook geschikt voor timmerhout, maar eveneens voor vloeren, trappen of binnenhout. Ook daar is de 2-in-1-formule efficiënt tegen zowel houtworm als houtrot. Xyladecor Combi BP* is een preventief en herstellend product omdat het houtworm bestrijdt en elke nieuwe aanval voorkomt.

 

De herstellende behandeling

De signalen liegen niet: je hout is vergeven van de huisboktor. Wat moet je doen?

 

  • Kom snel tussenbeide. Als je al op één plek huisboktor hebt, dan verspreiden ze zich heel snel in al het andere hout in de buurt. Onderneem dus meteen actie om de plaag te stoppen.

 

  • De behandeling kan via besproeiing, met een borstel of met een diepgaande injectie. Lees de gebruiksaanwijzing grondig. Gebruik een krachtig afweermiddel zoals Xyladecor Houtwormverdelger BP*. Dit product bestrijdt alle soorten houtworm, larven van de huisboktor inbegrepen, en voorkomt alle nieuwe aanvallen. Vergeet niet om vervolgens de preventieve behandeling regelmatig te herhalen.
  • En doe in geval van heel diepe aantasting een beroep op een professional.

 

Nu ben je goed gewapend tegen aanvallen van de huisboktor, maar ook tegen elk ander type houtworm. Hou je ogen (en je oren!) dus goed geopend.

En denk ook aan de bescherming van je buitenhout.

*Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Tuinhuis inrichten als tuinkantoor: nieuwe trend in New York en Londen

Omdat de vastgoedprijzen er de pan uit swingen – en om aan de tijdrovende files te ontkomen – halen bewoners van grote steden als Londen en New York meer uit hun eigendom door de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Zo

Lees meer…

sep 7, 2016intracto

Hoe onderhoud je een houten tuinpad of terras in bankirai?

Een houten tuinpad in bankirai geeft je tuin een unieke persoonlijkheid. Het is niet alleen heel hedendaags, maar houdt ook de rest van je tuin netjes. Het is bovendien heel gemakkelijk te onderhouden, zodat jij er lang van kan genieten.

Lees meer…

feb 9, 2018intracto

Je tuinmeubelen terug als nieuw: teakhout schoonmaken doe je zo

Je teakhouten tuinmeubelen zien er misschien niet meer zo goed uit als toen je ze kocht. Die memorabele feestjes en zalige barbecueavonden – en de blootstelling van onbehandeld hout aan UV-straling, vorst en regen – eisen na enkele jaren spijtig

Lees meer…

feb 27, 2018Annick De Bode
  • Over deze blog
  • Contact
© 2023 | Wettelijk bericht
top