• nl
  • fr
Terras in houtcomposiet

Gepubliceerd op:

2 juli 2018

Lees meer artikels over:

Terrassen en gevelbekleding in houtcomposiet: waarom je het ook moet onderhouden

Iedereen wil een terras, want dat geeft je tuin meteen extra cachet en ademt die typische sfeer van zomerdagen met barbecues en sangria. En je hebt niet eens veel ruimte nodig om een terras aan te leggen: enkele composietplaten zijn voldoende om zelfs van de kleinste balkons een gezellige hangende tuin te maken.

Houten terrassen blijven populair, maar terrassen in houtcomposiet gaan steeds vaker over de toonbank en zijn een interessant alternatief voor exotisch hout omdat ze:

  • Makkelijk zijn in onderhoud
  • Een hedendaagse uitstraling hebben
  • Weerbaar zijn (met name tegen UV-straling en weeromstandigheden, het amper verkleurt en al helemaal niet vergrijst en dat allemaal zonder behandeling)
  • Makkelijk te installeren zijn (voor iedereen: geen grote voorbereidingswerken, het leggen van composiet terrasbladen of -platen kan meteen op het gras)
  • Scherp geprijsd zijn (al is er veel verschil in kwaliteit; de goedkopere modellen zijn minder weerbaar tegen vuil, gebruik of vergrijzing)

 

Je ziet het, het is niet zo vreemd dat het gebruik van houtcomposiet toeneemt. En dan hebben we het niet enkel over terrassen, maar ook over gevelbekleding, poorten en schuttingen of de rand van het zwembad waar je lekker ligt te bruinen.

Lees ook: Een houten gevel: de perfecte match tussen esthetiek en functionaliteit

 

Maar laten we beginnen bij het begin: wat is houtcomposiet eigenlijk?
Houtcomposiet is eigenlijk een mix van hout- of plantaardige vezels en synthetisch materiaal, zoals bijvoorbeeld kunsthars, en dit in verschillende verhoudingen.

 

Verkies je de warmte en authenticiteit van natuurlijk hout voor je terras en ander tuinhout?
Lees dan ook: Dit zijn de 3 populairste houtsoorten voor je terras

 

Waarom een terras in houtcomposiet onderhouden?

Zoals hierboven gezegd is een van de grootste voordelen van houtcomposiet dat het makkelijk te onderhouden is. Dat betekent niet dat het niét nodig is. Het gaat om minimale zaken, maar die raden we sterk aan als u de uitstraling van uw terras, gevel of omheining in houtcomposiet wilt behouden.

Lees ook: Makkelijk en snel je schutting verven: zo gaat het dubbel zo snel

 

Hoe een terras in houtcomposiet schoonmaken?

Goed nieuws: het merendeel van de vlekken op houtcomposiet verdwijnen vanzelf door UV-straling, en een regenbui zal volstaan om je terras natuurlijk te wassen. En wat de regen betreft hebben we op dat vlak niet te klagen in België!

Het is hoe dan ook aangeraden om een terras in houtcomposiet 1 tot 2 keer per jaar schoon te maken, zeker als het beschut is, als het vuil tijd heeft gekregen om op te hopen of als je het terras intensief gebruikt. Daarbovenop wordt houtcomposiet na verloop van tijd poreus en dus kwetsbaarder voor vlekken en mosvorming.

Onderneem de volgende stappen als je het ‘nieuwe’ van je terras of gevel zo lang mogelijk wil behouden:

 

1. Maak de voegen schoon
Bij de installatie van een terras in houtcomposiet is het verstandig om 5 mm plaats te laten tussen platen of tegels, vooral omdat het dan kan uitzetten in de zomer. Maar in deze kleine groeven verzamelen zich takjes, dode bladeren en ander organisch afval. Dat breekt allemaal af door contact met vocht, waardoor vuile sappen ontstaan die het hout aantasten. Het is dus sterk aangeraden om de groeven minstens 1 keer per jaar schoon te maken met een plamuurmes of spatel.

 

2. Borstel af
Voor je met nat begint schoon te maken, gebruik je best altijd een grove borstel om dode bladeren, aarde en steentjes te verwijderen.

 

3. Was met water
De manier om je houtcomposieten terras schoon te maken hangt af van de situatie waarin het zich bevindt. Gebruik een van de volgende 3 manieren om vuil te verwijderen:

  • Voor lichtvervuilde composiet, is het voldoende om het oppervlak schoon te maken met water en een spons of zachte borstel.
  • Voor gemiddeld vervuilde composiet kan u een hogedrukreiniger gebruiken. Die moet je wel voorzichtig gebruiken – zowel bij het aan- als uitzetten van de straal – zodat u de oppervlakte van het composiet niet beschadigt. Als je ziet dat de glans van het hout vervaagt, stop dan onmiddellijk. Minder glans betekent ook dat vuil zich makkelijker vestigt.
  • Voor ingewerkt vuil, zoals roest of vet, kan u Xyladecor Krachtreiniger voor alle Buitenhout gebruiken.

 

Enkele tips:

  • Voor alle houtsoorten geldt deze gouden regel: hoe sneller je vlekken verwijdert, hoe minder kans dat die zich in het hout nestelen. Laat je een glaasje sangria of een worstje vallen? Maak het houtcomposiet meteen schoon!
  • Houtcomposiet is geleidend en kan warm worden in de zon. Maak het niet schoon wanneer het op z’n warmst is, want dan riskeer je kringen te maken. Wacht op het koelste moment van de dag, ‘s morgens of ‘s avonds.
  • Gebruik nooit chemische producten (aceton, oplosmiddel, verwijderaar, te geconcentreerde producten) op houtcomposiet.
  • Vermijd rubber, want dat maakt moeilijk te verwijderen vlekken op houtcomposiet. Wijs dus de deur aan matten, meubelwieltjes, fietsbanden, kinderwagens,…
  • Wanneer sneeuw smelt, maakt het vlekken op houtcomposiet. Die verdwijnen mettertijd op zichzelf. In afwachting daarvan is het niet echt esthetisch en kan je die vlekken makkelijk vermijden door de sneeuw niet natuurlijk te laten smelten. Anticipeer en strooi zout op je terras zodat het probleem snel verholpen is.

Lees ook: Hoe onderhoud je een houten tuinpad of terras in bankirai?

Wat te doen in geval van krassen op een houtcomposieten terras?

Eerste opdracht: ze vermijden!

  • Gebruik geen sponsen of schurende producten.
  • Zet geen zware meubelen of puntige voorwerpen op je terras.
  • Veeg regelmatig steentjes en ander vuil dat krassen kan maken van je terras.

Maar is het al te laat en vertoont je terras krassen? Panikeer niet. Gebruik in ieder geval geen schuurpapier. De zonnestralen en de regen zullen oppervlakkige krassen op termijn zelf uitvlakken.

Hoe geef je een nieuw leven aan je terras, gevel of schutting in houtcomposiet?

Je houtcomposiet heeft glans verloren of je wilt een extra beschermingslaag? Als het grootste percentage uit houtvezels bestaat, kan je een antislip-beits of een beits voor terrashout gebruiken. Zo geef je het hout weer kleur en bescherm je het tegen vuil, geruiksschade en vergrijzing.

Kan de rest van je tuin ook een makeover gebruiken? Lees dan ons blogbericht: Zo kan ook jij je tuinhuis opknappen met een klein budget

Beits, olie, vernis of boenwas: wat is de beste keuze voor mijn binnenhout?

Kan ik mijn parket, trap of meubelen best beitsen, oliën, vernissen of boenwassen? Wat is het verschil? Het is een veelgestelde vraag. Het antwoord hangt af van welk resultaat je op het oog hebt. Waarom beitsen? Een beits (ook wel

Lees meer…

apr 22, 2016Annick De Bode

5 doe-het-zelf-ideeën voor kerstdecoratie in hout

Het is dus beslist! Dat kunnen we enkel maar toejuichen. Dit jaar mag het voor de feestdagen wel eens wat anders zijn: we maken onze kerstdecoratie gewoon zelf. Het is trendy en goedkoop, en je bezorgt er je interieur een

Lees meer…

dec 20, 2017intracto

Hoe behandel je hout tegen de huisboktor, vijand nummer 1 van je hout in huis?

Er bestaan verschillende hout-etende insecten. Maar een van de meest voorkomende is de huisboktor. Het slechte nieuws: het is een van de meest verwoestende. Wie is deze staatsvijand nummer 1, hoe weet je of hij zich in je houtwerk heeft

Lees meer…

sep 21, 2018intracto
  • Over deze blog
  • Contact
© 2023 | Wettelijk bericht
top